Moet ik leren reanimeren?, vraagt de lezer zich af die in de sauna een man een hartstilstand zag krijgen. Met dodelijke afloop.

Het zal je maar gebeuren, dat je gaat ontspannen in een sauna en meemaakt dat een medebezoeker onwel wordt. De lezer zag deze man steeds slechter worden, met een lichaam dat ‘over de kook’ was zoals hij schrijft. Na een hartstilstand kwam de ambulance te laat, zodat die bezoeker het uiteindelijk niet redde. Had ik iets kunnen doen?, vraagt de lezer zich af. ‘

 Op internet zag hij dat de betrokken sauna een AED heeft. Met dat apparaat kun je iemand een elektrische prikkel geven, waardoor de hartspieren weer goed gaan werken. Defibrilleren heet dat proces, en het apparaat een defibrillator.

Wie om zich heen kijkt, ziet steeds meer van deze veelal groene apparaten hangen: op het werk, maar ook in zwembaden, sportscholen en op veel meer plaatsen. De Hartstichting roept mensen op zich te melden als burgerhulpverlener, als leek die zo’n apparaat kan bedienen. Misschien moet ik toch maar eens naar zo’n cursus, denkt de lezer waarschijnlijk. 

Maar hij twijfelt, want hij heeft gelezen dat je met een reanimatie weliswaar levens kunt redden, maar dat het nog maar de vraag is of degene die je wilt helpen er wel goed uitkomt. Zeker als je er zo slecht en oververhit uitziet als die man die hij in de sauna het leven zag verliezen.

Een kans

“Dat beeld van mensen die na reanimatie afhankelijk zijn geworden van anderen, is hardnekkig. Maar het klopt echt niet”, zegt Michael Kuiper. Hij werkt als intensivist-neuroloog in het Medisch Centrum Leeuwarden en heeft speciale interesse in reanimatie. Een jaar geleden werd voor het laatst geteld hoeveel mensen in vegetatieve staat − ‘kasplantje’ − leefden na een harstilstand en reanimatie: 7 patiënten. Kuiper werd eerder zelf genoemd als medebehandelaar van prins Friso na diens skiongeluk. Zaken die veel aandacht krijgen.

Maar daartegenover staan jaarlijks honderden Nederlanders die een hartstilstand goed overleefden en die vaak weer aan het werk zijn gegaan. “Bedenk dat mensen die de straat opgaan, die boodschappen doen en die zoals in dit geval naar de sauna gaan, over het algemeen een redelijke conditie hebben”, zegt Kuiper. “Anders zouden ze dat immers niet kunnen.”

En de saunabezoeker mag dan oververhit zijn, hij zou vermoedelijk een kans maken met een AED. “Op de cursus voor burgerhulpverlener wordt behandeld wanneer je er beter niet aan kunt beginnen.” Als het echt te laat is doordat bijvoorbeeld de lijkstijfheid al merkbaar is ingetreden.

In alle andere zaken het liefst zo snel mogelijk beginnen dus, zegt Kuiper, ook wetenschappelijk adviseur van de Nederlandse Reanimatieraad. “De ambulance is er gemiddeld binnen 9 minuten, maar eerder beginnen vergroot de kans op overleven behoorlijk. Elke minuut dat je later begint, neemt die kans met zo’n 10 procent af. Dat gaat snel.”

Hartmassage

Ook wie geen cursus heeft gedaan, kan de AED grijpen. “Het apparaat vertelt je duidelijk wat je moet doen, wanneer je bijvoorbeeld de elektrodes moet aansluiten en op welk moment je een lichaam even niet moet aanraken.” Zelfs dat laatste kan niet echt kwaad, de AED-schok is ongeveer zo sterk als schrikdraad. In een natte omgeving als de sauna is het risico op een schok niet veel groter.

Nog beter is het wanneer omstanders 112 bellen, de AED halen en ondertussen al beginnen met hartmassage en beademing. Door al die extra apparaten en kundige omstanders overleeft inmiddels 1 op de 4 mensen een hartstilstand. Heuglijk nieuws, hoewel de kans dus toch het grootst is dat het niet goed afloopt. “Zelfs dan kan het omstanders toch het gevoel geven dat ze hebben gedaan wat ze konden”, zo omschrijft Kuiper de emoties die ongetwijfeld ook bij de brievenschrijver leven.

Moet die als de wiedeweerga naar een cursus? Kuiper: “Ik wil mensen liever niet verplichten als ze om wat voor reden dan ook toch niet willen. Maar zelf zou ik het sterk aanraden, je kunt echt veel betekenen.”

Bron: Trouw

Volg een reanimatie cursus via Duo Care bij u in de buurt. Informeer naar de mogelijkheden. 

Red levens in jouw buurt

Elke dag sterven er in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. Dit zijn mensen die jij kan redden als je een reanimatiecursus hebt gevolgd en in de buurt bent. Daarom is er een systeem dat jou kan oproepen. Met één bericht.

Kan jij ook al reanimeren? Meld je dan aan op hartslagnu.nl

Kan jij nog niet reanimeren? Meld je dan aan bij Duo Care voor een reanimatiecursus bij u in de buurt wij informeren u graag.

Hoe werkt het systeem?

Op het moment dat de 112-meldkamer een melding krijgt over een hartstilstand schakelt zij, direct na het uitsturen van de ambulance(s), het oproepsysteem in. Via dit systeem gaan berichten via de mobiele telefoon naar de mensen die in de buurt van het slachtoffer zijn. Het bericht bevat de locatie waar het slachtoffer zich bevindt met de boodschap daarheen te gaan en te starten met reanimatie of om een bepaalde AED op te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan. Omdat meerdere mensen een bericht krijgen is de kans groot dat je er niet alleen voor staat en samen hulp verleent aan het slachtoffer.

Wat betekent dit voor mij?

Iedereen van 18 jaar en ouder met een geldig reanimatiecertificaat kan zich aanmelden bij het oproepsysteem. Het oproepsysteem selecteert alle mensen die binnen een bepaalde straal zijn. Het kan dus zijn dat het slachtoffer een bekende is. De oproepberichten kunnen 7 dagen per week, 24 uur per dag, dus ook ’s nachts worden uitgestuurd. Het gaat om een vrijwillig systeem en je verleent alleen hulp als je daartoe in staat bent. Mocht je om persoonlijke redenen op dat moment geen hulp kunnen of willen verlenen, dan reageer je niet op de oproep.

Via de website of app van het oproepsysteem kan je jouw beschikbaarheid zelf instellen zodat je niet wordt opgeroepen als je op bepaalde momenten echt niet naar een slachtoffer kunt gaan. Ook kan je verschillende adressen opgeven, bijvoorbeeld je woon- en werkadres. Wanneer je de GPS aanzet kan je via de app ook worden opgeroepen  op de locatie waar je op dat moment bent. Je krijgt daarbij zelfs een routebeschrijving zodat je ook de weg vindt op de plekken waar je niet bekend bent.

 

Hulpvraag aan KNRM-redders blijft stijgen

In 2015 zijn de vrijwilligers van de KNRM 2332 keer uitgevaren en werden 3630 mensen gered of geholpen.

Klik hier voor een beeldverslag

Pas op met Laserpennen

We waarschuwen bij onze EHBO cursus altijd voor het gevaar van de lasers die op internet te koop zijn.
Hoe gevaarlijk deze zijn kunt u lezen in het artikel hieronder.

Lees het artikel hier

peuter-stikt-in-druif

Vandaag wordt weer op een harde manier duidelijk gemaakt hoe gevaarlijk het is om uw peuter glad voedsel te geven, druiven, snoeptomaatjes, knakworstjes etc. Snij deze in stukjes zodat ze niet meer glad zijn! Of nog beter niet geven!
 
Weet ook wat u moet doen en volg een cursus Eerste Hulp Aan Kinderen.
 
Onderstaande artikel stond vandaag in het Algemene Dagblad:
peuter2-stikt -in-druif

groepsinvloed onder kinderen

Het groepsinvloed onder kinderen is groot.
Op internet zien we de ene na de andere challenge voorbij komen.
Bespreek de gevaren hiervan met uw kind(eren).

Voorkomen is beter dan genezen!

http://jeugdjournaal.nl/artikel/756178-kinderen-flink-verbrand-door-deo-challenge.html 

Duo Care Assen

Duo Care verzorgt voor u:
Reanimatie + AED lessen
EHBO Oranje Kruis opleidingen
Eerste hulp aan kinderen
Reanimatie baby’s en kinderen
Eerste hulp bij Drank en Drugs
Workshops
Herhalings/hercertificerings lessen
Verdiepingslessen

 

Heeft u vragen over Duo Care neemt u dan contact op.